fbpx

Je web bezoeker over laten gaan tot actie

Wanneer spreken we van een landingspagina en van een conversiepagina? Waar moet je onder ander rekening mee houden om te zorgen dat een groot deel over gaat tot actie op je conversiepagina? Na het lezen van deze blog zal dit een stuk duidelijker zijn. 

Conversieoptimalisatie

Wat is een landingspagina en conversiepagina

Een landingspagina is een pagina waar een bezoeker logischgewijs op ‘landt’ nadat hij bijvoorbeeld op een advertentie heeft geklikt in bijvoorbeeld Google of Facebook en je website binnenkomt. In zekere zin is iedere pagina op je website een landingspagina, want je bezoeker moet altijd een pagina binnenkomen

Ik spreek van een conversiepagina, als een pagina een bepaald doel heeft. Idealiter heeft elke pagina één doel zodat je de bezoeker niet te veel keuzes geeft. Hoe meer keuzes, hoe meer keuzestress en waardoor je bezoeker sneller zal afhaken. De pagina zal bestaan uit één concrete call-to-action en begeleidt je bezoeker hier van boven naar beneden naartoe. 

Er zijn verschillende soorten conversiepagina’s, bijvoorbeeld:

En zo zijn er natuurlijk nog meer.

Op je conversiepagina wil je in ieder geval elke vorm van afleiding wegnemen. Laat daarom alle links naar externe pagina’s of menuknoppen die afleiding achterwege. De enige knoppen en links die op de pagina mogen staan, moeten leiden naar je conversiedoel. 

Conversie optimalisatie

Van A naar Beter

Je wilt natuurlijk dat je bezoeker die op je conversiepagina arriveert, overgaat tot actie. Hierbij is het belangrijk om de juist emotie op te roepen. 

Je conversiepagina speelt in op twee emotionele toestanden van je bezoeker

De steady state emotion / Deze staat van emotie omvat de huidige situatie van je doelgroep. Mensen binnen je doelgroep ervaren in hun huidige situatie bepaalde behoeften, pijnpunten, angsten en uitdagingen die betrekking hebben op het product of dienst dat je aanbiedt. 

Voorbeeld: denk aan een bezoeker die met een uitdaging of probleem zit. Ik wil graag wielrennen, maar ik heb geen wielren schoenen.

Vanuit daar komt een bijbehorende behoefte (de juiste wielren schoenen), een eventuele angst (ik weet niet welke wielren schoenen het beste zijn) of zelfs pijn (ik heb meerdere miskopen gedaan). 

De target state emotion / Deze staat van emotie is de gewenste situatie van je doelgroep waarin ze vrij zijn van hun uitdaging. Je kunt dit zien als het bezitten van de gewenste wielren schoenen, maar je kunt ook verder kijken naar het resultaat van het resultaat. Het kan hierbij betekenen dat je klant aan het wielrennen is en het comfort ervaart van de juiste schoenen, of zelfs het resultaat daarna ziet in de vorm van blessure en pijn vrij. 

 

Informatie leidt tot analyse, emotie leidt tot actie

Je doelgroep is over het algemeen minder geïnteresseerd in alle (technische) specificaties en kenmerken van je product. Ze zijn juist eerder geïnteresseerd in het eindresultaat en hoeveel succesgarantie daarop zit. Je aanbod op de pagina moet als brug dienen tussen twee emotionele staten. Het helpt je kan van A (huidige situatie) naar Beter (gewenste situatie). 

 

Het is belangrijk dat op je conversiepagina een bezoeker eerst aanspreek op zijn ready state emotion. Op deze manier zorg je voor herkenning. Je moet zorgen dat hij het idee krijgt dat hij op de juiste plek is en dat jij zijn probleem begrijpt. Autoriteit is hier bijvoorbeeld een waarde dat goed aansluit. 

Vervolgens bied je jouw oplossing waardoor je klant in zijn target state emotion zal belanden. Je aanbod is een belofte op een tastbaar eindresultaat. Hoe meer vertrouwen je weet te creëren in de succesgarantie, hoe groter de kans is dat je bezoeker overgaat tot conversie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *